Maastoammunta

Maastoammunta on jousiammunnan muoto, jossa haastetta ja mielenkiintoa lisää monipuolinen ympäristö sekä vaihtelevat ammuntamatkat ja -kulmat.

Kilpailuja voidaan järjestää erilaisissa paikoissa metsistä ja puistoista kaupunkien keskustoihin.

Kilpailijat liikkuvat 3-4 hengen ryhminä rataa pitkin rastilta toiselle. Jokainen ryhmä aloittaa määrätyltä rastilta ja kiertää koko radan ympäri järjestyksessä.

Näissä maastoammunnan SM-kilpailuissa rasteja on 24 kappaletta ja ne kierretään kahteen otteeseen. Ensimmäisenä päivänä rasteilla ei ole kerrottuna ammuntamatkaa, vaan kukin ampuja joutuu arvioimaan matkan itse. Toisena päivänä ammuntapaikkoja ja rasteja muutetaan jonkun verran ja ammuntamatkat ilmoitetaan rasteilla.

Kullakin rastilla on neljä ammuntapaalua, jotka yleensä ovat eri matkoilla. Kilpailijan ammuntapaalu määräytyy iän ja aselajin mukaan siten, että talja- ja tähtäinjousilla ammutaan pitemmiltä matkoilta kuin vaisto- ja pitkäjousilla. Lisäksi aikuiset ampuvat pitemmiltä matkoilta kuin juniorit.

Kilpailijat ampuvat rastilla kaksi kerrallaan, vaihtaen joka rastilla aloittavaa paria. Kilpailija ampuu kolme nuolta rastia kohden 6-renkaiseen tauluun. Korkein pistemäärä rastilta on tällöin 18 pistettä.maastotaulu

Maastotauluja on neljää kokoa, ammuntamatkojen mukaan.

  • 80 cm tauluun ammutaan korkeintaan 60 metrin matkalta. Kaikki kilpailijat ampuvat samaan tauluun.
  • 60 cm tauluun korkeintaan 45 metrin matkalta. Kaikki kilpailijat ampuvat samaan tauluun.
  • 40 cm tauluun korkeintaan 30 metrin matkalta. Näitä tauluja on taustassa neljä kappaletta ja jokainen kilpailija ampuu omaan tauluunsa.
  • 20 cm tauluun korkeintaan 20 metrin matkalta. Näitä tauluja on taustassa 12 kappaletta ja jokainen kilpailija ampuu jokaisen nuolensa eri tauluun.

Kannattaa huomioida että kuuden pisteen alue on muita pienempi, vain kymmenesosa koko taulun koosta ja pienimmillään halkaisijaltaan 2 cm.